top of page

Att göra egen ost var kul

  • Skribentens bild: Ing-Marie Jonsson
    Ing-Marie Jonsson
  • 9 sep. 2022
  • 2 min läsning

Ann-Britt fyllde 70 i sommar och en av hennes presenter var en kväll på Osterian i Ås.

Tack systrarna Larsson för tipset. Ni har ju också firat en 70-åring där.


ree

När vi åkte iväg visste inte Ann-Britt vad kvällen skulle bjuda på men när vi gick ur bilen så kunde Vera inte hålla sig längre...."vi ska göra ost"!

ree

Först fick byta skor och ta på förkläde och mössa

ree

...och ta emot en hel del information.

Nu skulle vi göra eldost, stekost eller holloumi...vad man nu vill kalla osten...

ree

30 liter mjölk var grunden och delades upp i 2 "baljor". Här skärs den i kuber

ree

ree

Adrian jobbade ihärdigt hela kvällen.

Han hade riktigt sett fram emot att göra ost.

ree

ree

Det var flera olika moment men så småningom var det dags...


ree

...att hälla bort vasslen

ree

Sen skulle byttorna fyllas med ostmassa.

ree

ree

Efter vändningar på ostarna var 10:e minut skulle de sen packas mer och staplades på varandra.

ree

ree

Vi fick i pausarna smaka på flera väldigt goda ostar.

Vi åt kex och ost så vi blev riktigt mätta. Mycket gott!

ree

ree

Vi tittade också in i "skafferiet" och fick se många ostar och höra mer om tillverkningen

ree

Sen skulle ostarna sjudas i 90 grader. När de flöt upp till ytan så var de färdiga.

ree

Men man blir trött av att göra ost så det blev också pausar med sagoberättning och här åks det tåg.

Adrian som jobbat på så bra med osttillverkningen passade på att ta sig en paus i tågvagnen och lokförare Vera körde säkert och bra.


ree

Nöjda och glada fick vi med oss 4,5 kg ost hem.

Vi hade haft en fantastisk kväll på Osterian.

Nu skulle ostarna vila i rumstemperatur över natten.

ree

Nästa morgon skulle ostarna gnos in i salt och paketeras var och en för sig.

ree

ree

ree

Sen skulle ostarna få ett dygn i kylskåp innan det var dags att provsmaka.

ree

Det blev en kväll med halloumiburgare.

Allt smakade fantastiskt gott.

Vi orkade inte äta upp allt så det som blev över lades i frysen för att tas fram och åtnjutas vid ett senare tillfälle.

ree

ree

ree

En mysig kväll avslutades sen med lite kortspel, till Adrians glädje.

 
 
 

Kommentarer


© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page