top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Sorgens dag


Igår var det en sorgens dag då världens finaste, gosigaste, keligaste, tålmodigaste lilla Kajsa fick vandra över regnbågsbron knappa 15 år gammal. Hon fick en skada på höger öga, som snabbt blev helt grått och ödematöst. Vid ankomst till djursjukhuset visade det sig att trycket i ögat var väldigt högt och det primära var att få ner trycket för att rädda ögat. Kajsa fick smärtstillande och mediciner som skulle få ner trycket. Efter ett dygn på djursjukhuset var trycket fortfarande väldigt högt varför man menade att ögat inte kommer att kunna räddas. Och att operera en så gammal katt som dessutom tacklat av lite sista tiden, hade lite förhöjda njurvärden och dessutom hade ett blåsljud på hjärtat skulle vara riskabelt.

Skulle vi utsätta henne för en operation? Eller skulle hon få somna in och slippa allt elände som en operation skulle medföra. Ett beslut som är fruktansvärt att ta, men efter många funderingar hit och dit fick det bli det senare. Världens bästa katt skulle inte behöva lida mer.

KAJSA...

vi minns så väl den dagen för nästan 15 år sen som vi åkte till Rodga för att titta på dig. Ett år tidigare hade vår fina katt Sixten spårlöst försvunnit och vår fina kattunge NisseNyfiken hade nyligen fått somna in endast 11 månader gammal då han blev väldigt sjuk i FIP .

Det kändes tufft att mista 2 katter på så kort tid och vi kände att vi ville vänta lite med en ny katt. Men...Kicki stod på sig...Ni måste åka och titta på kattungarna, där finns en som är väldigt speciell!

Vi åkte dit och där mitt bland alla korthåriga fanns du och vi blev direkt förälskade i dig...du skulle absolut flytta hem till oss.

Världens sötaste lilla Kajsa Kavat

En helt underbar liten kattunge

Som alltid tyckt om att ligga nära och mysa. Du har alltid varit en riktig spinnmaskin. Det har räckt att man tittat på dig så har du börjat spinna och älskade att bli kelad med.

Sitter man högt upp på husses axel så får man bra överblick

Qurry och du blev riktigt goda vänner!

och det gick jättebra att krypa ihop i samma Bia-bed

Du var med till Göteborg när Jonas bodde där, och gjorde allt för att bli vän med hans katter Strössel och Benz och du lyckades. Särskilt Benz och du hade väldigt roligt ihop

När Jonas och Julia var ute på långresa för ungefär 8 år sen fick Benz och Strössel bo här hemma hos oss och du mådde gott i deras sällskap.

Mys tillsammans med Benz

Strössel och Benz bakom varsin kudde ochdu längre ner på sängen

När Benz och Strössel flyttade hem till sig trodde vi du skulle sakna kattkompisar och då hittade vi Sessan som då var 2 år och behövde ett nytt hem, och hon fick flytta hem till oss och vi hoppades att ni skulle bli bästa kompisar. Men ack vad vi bedrog oss, det tog nog ett år innan ni accepterade varandra men...

vartefter åren gått har ni närmat er varandra alltmer och på slutet tror jag faktiskt att ni uppskattade varandras sällskap och kunde till och med ligga och sova nära varandra.

Eftersom jag tyckte att du var väldigt fin så tyckte jag det skulle vara roligt att åka på en kattutställning och höra vad de sa om dig. Du fick fin kritik och domaren tyckte du var en väldigt trevlig katt och menade att det här inte skulle vara sista gången vi ställde ut. Han tyckte att Kajsa var fin och borde ut på fler utställningar. Men...varken du eller jag tyckte det var speciellt roligt på utställningen så det blev ingen mer gång, men nu hade vi i alla fall provat på det.

...de där sista orden...mycket snäll och lätthanterlig sammanfattar dig rätt så bra. Världens snällaste katt...helt klart!

För drygt 5 år sen kom du en dag in och ville då inte använda ditt ena bakben. Det visade sig att du skadat korsbanden och behövde opereras. Operationen gick väldigt bra men nu skulle vi hålla dig lugn. du skulle inte få hoppa upp och ner på möbler etc. När vi hade koll på dig kunde du vara lös inomhus men när vi gick ut fick du bo i en bur, som husse gjort av kompostnät. Den var ganska stor och rejäl så du kunde röra dig lite inne i buren men inte hoppa.

Vi skulle också ganska snart efter din operation ta husvagnen till Ängelholm där hundarna skulle tävla i Arbetsprovet. Du fick följa med och bo i husvagnen och samma som hemma gällde där. När vi var inne hos dig i vagnen fick du vara lös men då vi lämnade dig fick du bo i hundarnas tygbur och det gick hur bra som helst. Du har alltid varit otroligt foglig och gått med på det mesta.

I samband med korsbandsoperationen upptäcktes att du hade dåliga höftleder och vi rekommenderades att ge dig glucosamin, vilket vi kämpade med ganska länge. Vi provade olika sorter, blandat i olika sorters mat och det gick kanske en dag...inte nästa...då fick vi prova något annat...vi provade många olika saker tills vi till slut gav upp...det var Sessan som åt upp maten...du ville inte ha något med glucosamin i. ....och Milla låg tålmodigt och väntade att ni skulle lämna tallrikarna med godsakerna så hon kunde äta upp om det blev några rester.

Hur som helst...vi fick ge upp med glucosaminet och det känns som att du klarat dig ganska bra ändå.

Många turer med bilen upp till Jämtland har det blivit men bilresan har väl aldrig varit något som du uppskattat särskilt mycket. Men att komma fram till stugan och tillbringa några veckor där tillsammans med oss, det har du nog uppskattat lika mycket som vi.

Lille Skutt och du blev väldigt goa kompisar och ibland sov du inne hos honom också...

När man fyller på vatten till hästarna har du alltsom oftast kommit för att dricka lite...mycket godare att dricka färskt vatten ur hinken än att dricka ur skålen på backen.

På lekstugutrappen i Jämtland.

Vi kommer aldrig mer att få en katt som du Kajsa. Vi kommer alla att sakna dig. Adrian och Vera har uppskattat att de fått gosa med dig, smeka din härliga päls.

Du har alltid ställt upp på lite gos och mys. En katt som du går inte att ersätta. Du kommer för alltid leva kvar i våra hjärtan. Hoppas du har det bra där uppe i djurens himmel, du slipper ha ont och du har träffat Milla och Qurry som säkert tagit emot dig däruppe.

Älskade älskade katt, kan inte fatta att vi inte ska få höra ditt härliga kurrande och att vi inte ska kunna gosa med dig och inte känna dig stryka dig mot oss, som för att säga...jag tycker om er. Älskade älskade Kajsa Kavat, du är sååå saknad! Tack för allt du gett oss under åren...älskade älskade lilla vän!


152 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page