top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Vintersemester


Efter att ha jobbat julhelgen hade jag sen några lediga dagar och sen 2 veckors semester. Dessa veckor tillbringade vi i stugan i Jämtland. Underbart!

Första dagen gjorde jag lite julfint inne och Otto hängde upp belysningar ute, även lekstugan fick fin belysning.

Första kvällen var det lite svalt i stugan. När vi gick och la oss var det 13,5 grader men med värmefilt så somnade man gott även om det var lite svalt om huvudet. Otto tog pannband på för att slippa frysa.

Ann-Britt och Classe var på plats sen några dagar. Här lite mat i deras stuga.

Det var mycket snö så nästan alla hundmotionsrundor togs med skidor på fötterna. Här blev det dock en tur på sjön med spark.

Härllgt med snön tyckte hundarna och Milla som tyvärr börjat bli lite svag bak har mått riktigt bra i Jämtland. Fick bra fäste i snön vilket gjorde att hon rörde sig bättre. Milla har sen i somras haft problem med framförallt ett bakben, bedömts som en nervklämning i ryggen. Vi uppsökte veterinär här i Jämtland i somras, en veterinär som också är utbildad kiropraktor och hon tillsammans med Linda som gav laserbehandling gjorde Milla mycket bättre.

Hemma har vi simmat regelbundet och Ywonne har behandlat henne med elplattor med gott resultat men...Milla blir aldrig helt bra. Veterinären menar att man inte kan räkna med det, hon är ju ändå lite till åren. Milla har hela tiden varit pigg och glad och opåverkad av att kontakten mellan hjärna och bakben inte varit den bästa, men det är svårt att veta...hur länge ska hon ha det så här?

Vi har ändå känt att hon är pigg och glad, busar fortfarande med sina leksaker och vill vara med..i alla lägen! Även de som behandlar henne tycker att hon inte ser ut att må dåligt, ej heller veterinären vi uppsökt hemma tycker att hon verkar må dåligt av rörelseproblemen.

När jag kom till Linda här i Jämtland nu i januari, blev hon positivt överraskad av att se Milla. Hon hade av min beskrivning trott att Milla skulle må betydligt sämre, tyckte att Milla såg pigg och glad ut. Och hennes ögon är allt annat än ledsna, fortfarande lyser glädjen i ögonen när vi ska göra något eller då hon busar mm. Milla är otrolig! Jag har sagt det förut och säger det igen, hon är en helt fantastisk hund!

Mot slutet av vår vistelse här i Jämtland besökte vi också kiropraktorveterinären som vi besökte i somras och höstas. Hon konstaterade att Milla försämrats sen hon såg henne sist men att hon ändå ser väldigt pigg ut.

Milla fick behandling och vi diskuterade lite medicinändring som vi ska prova då vi kommer hem.

Nu vet vi att det inte går hur länge som helst och det är så sorgligt. En positiv glad hund...varför ska hon behöva få de här problemen?

Hur som helst är det viktigt att hon inte lider och det är skönt att vi har folk omkring oss som kan ge en hint...om vi inte skulle se det själva. Vi tar en dag i taget och är glada för varje dag som Milla är pigg och glad och vill vara med.

Varje morgon hälsar hon oss med pipleksak i munnen. På promenaderna som är många men korta, går hon steget före, har alltid bråttom men vi tar henne inte med på de långa turerna med Chili och Lussan. Det känns dock som hon är glad över egentiden/egna promenaderna med matte och /eller husse! Älskade älskade Milla!!

Nu en tur på skidorna

Lördagen innan nyår anlände också Jonas, Julia , Adrian och Vera till Ismundsundet.

Här tar vi en tur på längdskidor

Adrian och Julia var ett par dagar iväg och åkte slalom och Adrian tränar här lite på gården inför åkningen i backarna.

Det var för mycket snö för att kunna åka snowracer. Det löste vi med att Adrian och jag fick sätta oss på snösläden som sen Otto drog oss på nedför backen för att platta till och på så sätt fick vi en bra bana att åka i

Hej och hå vad det går!

Bra skidföre på isen

Förra hösten köpte vi en hundsläde som vi tog upp till Jämtland men då Chili hade valpar i fjol blev den inte använd då men...i år kom den till användning. Milla springer gärna bredvid och håller koll.

Fint och duktigt ekipage

Mycket aktiviteter på dagarna. Här gör vi godis Adrian och jag. Det blev snickers och skumtomtegodis

Inte lätt att lägga pussel då hundarna vill vara med

Men pusslet blev klart. Jag trodde det skulle vara lite svårt men inte då...Adrian fixade det galant

Olika spel blev det också. Här ett parti Kinaschack

Chili och Adrian gillar varandra

Vera staplar klossar

Oj...det rasade!

Även Otto och jag la själva lite pussel men det är inte kul när det fattas bitar

Även det här pusslet saknade en bit

När vi är i Ismundsundet vintertid så brukar vi passa på att elda upp ris och skräp som lagts på hög under sommaren och elda är alltid kul!

Även Vera och även hundarna vill vara med

Så blir det korvgrillning...det är också en tradition. Mums!

Bernerflickorna håller sig framme och vill också smaka av korven

Bra att hålla sig framme när Vera äter också. Det brukar ge utdelning. Här är det Milla som ser sin chans!

Där Jonas med familj firade jul visade sig inte tomten, till Adrians stora besvikelse. Han hade bara lämnat lite julklappar där.Vilken tur att tomten glömde ta med sig några av julklapparna. Det gjorde att han kom till Ismundsundet för att lämna de klappar han glömt. Vilken glädje!

På självaste nyårsaftonen dök tomten upp

Vilken lycka!

Vera fick också några klappar och roligast var att gå omkring och släpa klapparna i sina snören

Vera så fin i julklappsklänning och nyårshatt

Vera hos mamma Julia

...och här hos farmor

Fin nyårsdukning i salen

Sen blev det julklappsspel . Det är alltid kul, även på en nyårsafton

Ojämn fördelning av klapparna. Vänster sida av bordet ser lite tunt ut...och Astrid lyckades till slut få ponchon!

Även Adrian tyckte det var kul. ...

...speciellt när han lyckades behålla den, enligt honom, bästa klappen

Fint med tomtebloss i snön.

Det fick bli städning ute på nyårsdagen.Champagneflaskan spottade ut mycket glitter

Glada blev vi över att få besök från Kårböle. Det snöade ordentligt den dagen så promenaden fick vi pulsa i djup snö.

Tack Inger och Anderz för att ni trotsade snöfallet och tog ett besök hos oss. Det uppskattade vi! Mycket!

Fina fina syskonen Lussan och Loffe

Pigga gamlingar finns här i byn. Vem kan tro att Erika snart fyller 95. Här har vi druckit kaffe idag och löst alla världens problem. Som alltid väldigt trevligt hos Erika!

Hos Ruth 91 år, fick vi också en väldigt trevlig eftermiddag som gick över till kväll, innan vi gick hemåt. Tiden går fort då man har trevligt!

En kväll i veckan var vi också hembjudna till en "granne" i byn där vi bjöds på den norska delikatessen rakfisk, en rätt hon tidigare beskrivit som mellanting mellan gravad lax och surströmming. Rakfisk görs på röding eller öring och tillbehören är potatis, rödlök, picklad rödlök, römme, rödbetor och flatbröd. Väldigt gott!

En väldigt trevlig kväll med släkt och vänner som avslutades med lite bowling på TV.skärmen. Det var inte lätt, innan man kommit underfund med hur man skulle kasta klotet.

Solen orkar nästan upp

Chili och Lussan har roligt på sjön. Full fart mest hela tiden! Man är glad att de leker och busar och har kul men är samtidigt orolig att de ska skada sig. Man ser på leken med andra ögon efter att man fått Lussans röntgenresultat men...det är ju bra att hon är musklad.....!

Inga foton kan visa hur vackert det är här men vi går våra promenader och bara njuter! Tiden här går alltför fort. Många klagar på att det är korta dagar här uppe MEN här finns snö som lyser upp.

Snart åker vi hem till Östergötland där snön lyser med sin frånvaro....det är mörkt och trist....långt ifrån det vackra här i Jämtland!

Lördag kväll var vi tillsammans med Ann-Britt och Classe in till Östersund för att se Östersundsrevyn "Många stol(L)ar. Så himla bra! Fullsatt i salongen! En härlig stämning! Efter att sett detta och hört dem sjunga fick man mindervärdskomplex...vågar vi köra vår revy?

Innan revyn var vi till en restaurang som Otto "hittat" en hungrig dag efter ett besök på sjukhuset. Där var väldigt trevligt och mycket god mat. Det fanns buffé..thai...suchi...mongolian barbeque. Jättegott! Att restaurangen var populär märktes då det var fullsatt. Vi var glada att vi beställt bord!

Vår sista dag här var det rejält blåsigt. Om man inte haft hund hade man nog hållt sig inne. Det är tur att man har hund!!


91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page