top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Vårvinter i Jämtland22 mars var det äntligen dags att se vårt kära Ismundsundet igen. Vi hade längtat efter att komma dit och längtat efter härliga turer på skidor och på skridskor.

Tyvärr var det ovanligt varmt när vi kom, så det var lite jobbigt för hundarna i snön. Tidigt på förmiddagarna gick det bra att gå på skaren men senare under dagen sjönk både de och vi igenom den djupa snön. Det var lite svårt att ta sig fram här och var .

Otto tog på snöskorna och trampade upp en väg ner till sjön.


Snöskorna må vara gamla men fungerade väldigt bra och det underlättade otroligt för oss att korsa lägdan.Skidåkning runt gården var inte så lätt då man sjönk ner här och var. Jag hade hoppats att vi skulle kunna få fram våra gamla spår men det var lättare sagt än gjort, men lite skidåkning blev det i alla fall.

Isen var fortfarande 70 cm tjock, vilket kändes tryggt.

Tyvärr hade jag glömt mina skridskor hemma men Otto åkte skridskor och vi andra hängde på med sparkarna. Underbart!

Jag köpte ett par långfärdsskridskor på Tradera , vilka duger bra att ha här uppe.

Nu får de bli kvar här så slipper man dra utrustning fram och tillbaka.

Många soliga dagar bjuder på mycket utomhusfika som här ute på isen men också på bron på Jonas familjs hus.

Där är det alltid så härligt att sitta den här tiden. Man kan förstå varför vår farbror Pelle ofta satt där och njöt
Märta och Lussan parkerar sig snabbt vid fikabordet när de ser att fikat är på gång.


Trevlig fikastund hos Ulla och Zingo


Tuggpinnefika för hundarna


Sista tisdagen innan påsk så hade jag hoppats på att få njuta av god semla från bageriet i Stugun. Stor besvikelse då det visade sig att de slutat med semlor för ett par veckor sen.

Ja, då fick det bli bakning hemma,för semlor måste man ju ha ...ända fram till påsk....minst!


...och sen fika på Pelles/Jonas bro förstås!


Märta tog en egen fikastund en kväll och mumsade i sig en halv grytlapp.

Oro blev det tills vi sett att den kommit ut den rätta vägen.

Nu kände vi att vi blev oroliga för att hon skulle börja äta upp vantar mm. Hittills har hon bara lånat dem och tuggat lite men nu hängdes korgarna upp i hatthyllan, på behörigt avstånd för liten Märta.

Till påsk kom också Jonas med familj upp till Ismundsundet och påsken innebär ju också påskäggsletning....många ledtrådar att följa innan Adrian och Vera hittade sina presenter.


Klurigt värre var det men Adrian och Vera är duktiga sakletare och fann till slut sina presenter

På eftermiddagen samma dag var det dags igen. Då hade Classe ordnat en påskäggsletaraktivitet där det skulle letas efter flaggor och på påskdagen hade Jonas och Julia ordnat en påskäggletaraktivitet inomhus där ett ägg fanns i Pippis hus och ett i en träkista. Påskharen hade verkligen varit givmild i år!

Påskdagen blev det en dag på isen. Pimpling stod på programmet för Adrian och Classe.

Tyvärr försvann ett pimpelspö med en fisk ner i hålet men det vägdes upp av den fina fångsten.

Sparkarna flög fram över isen med de nya plastmedarna. Vera satt fint i sparklådan.

Snö i backarna har gjort att pulkaåkningen har gått i en rasande fart

Vera och jag i hemmabacken...


Den här racern hade ratten gått sönder på men då fixade Otto en ny ratt till Vera. Det funkade jättebra och står det Vera på ratten så betyder ju det att Vera kan åka själv, menar Vera!

Vi var också en dag in till Rissna och provade den backen. Det syns inte på bilden men backen är riktigt brant och nu var det hårt i backen så det gick fort nerför..lite för fort ibland men det tycker inte Otto och Vera.

Här kommer fartdårarna Otto och Adrian

Vera och Adrian i full fart

Adrian visade på bra balans på sin bräda

Gott smakade matsäcken i vindskyddet

Hundarna har precis som vi gillat att vara i jämtland och det har varit mycket bus och lek på lägdan. I början var det lite otäckt ibland då skaren inte riktigt bar hela tiden.

Bättre på slutet då de kunde raca uppe på snön


Märta busar mycket med sin mor. Chili är väldigt tålmodig och säger aldrig ifrån trots att Märta kommer och anfaller ganska hårt och drar i halsskinnet. Men Chili är ju själv väldigt lekfull så ofta uppskattar hon ändå lekinviterna...men inte alltid


Mycket eldande i vedspisen har det varit och då är det ju fantastiskt att kunna laga maten på vedspisen.

Kul att kusin Elly och hennes Håkan kom på besök. Vi fick en pratstund med fika ute på Pelles/Jonas bro. Jätteroligt att träffas, det var länge sen sist!

En dag blåste det rejält och snön yrde horisontellt men såklart man måste vara ute en del i alla fall. Vi tog en tur på sparkarna. Det var motvind bortåt men hemåt behövde vi nästan inte sparka alls...bara stå och åka med.

Fikapaus blev det på Storholmen. Just då gjorde snöande uppehåll. Tur det för vindskyddet gav då inte mycket skydd.

Bättre väder var det ett par dagar senare. Strålande sol då vi for iväg på våra sparkar. Adrian valde att åka skridskor.

Den här dagen tog vi med oss presenning för att ordna skydd vid vindskyddet men inte behövde vi den då inte. Soligt och fint . Härligt! Och korv blev det idag också! Gottgott!

...tycker även Vera!

Adrian ville ha en instruktion och träning i att använda isdubbarna så Otto instruerade och så tränade de ihop

Vera tycker om att hjälpa till med hundarna och leker gärna med dem men här poserar de ihop på snötäcket som minskar mer och mer för var dag.

Julia bakade en härlig, väldigt god påskkaka...

...som vi njöt av i solen på...ja var då...jo, såklart Pelles/Jonas/familjen Öbergs bro.Otto , Adrian och Julia ville också åka lite slalomI fredags hade vi planerat lite mer skridskoåkning på sjön men då kom det så mycket snö så det blev andra aktiviteter i stället.Många promenader blev det dessa dagar och det var spännande att titta efter alla spår i snön och all djurspillning och konstatera att vi har besök av många älgar och många rådjur runt gården, ja, Vera var också övertygad om att hon såg mycket ekorrbajs också.

Här har hon också med sig en hink och samlar mycket Ottoskägg (skägglav).


Spännande var det också att se två stora gropar som något djur grävt. Det känns nog som att det inte kan vara något annat än en björn som tänkt sig ett ide där men ändrat sig...finns liksom ingen annan som gräver på detta sätt.

Spännande att björnen varit nära och grävt men skönt att han ändrade sig. Det hade inte varit så kul om man träffat på en yrvaken björn inpå husknuten.

Lördag fm innan Jonas med familj skulle åka hem blev det lite pulkaåkning


...och brädåkning


Otto och även jag fick av Adrian lite instruktioner om hur man åker bräda


vi hann också med en sparktur ...


...innan det var dags för barnen att äta lunch inför hemresan


Det blev tyst och tomt på gården då de åkt...luften gick ur oss och vi blev alla lite trötta. Lussan och Chili vilar på soffan, Otto fick ta biabeden!Förutom alla uteaktiviteter har Otto också hunnit med en del jobb.

Han har fortsatt lite med vår utbyggnad så vi kommer allt närmare målet...att få vårt sovrum på nedre plan.


En dag var vi också in till Slandrom och träffade Edit och Selma och deras föräldrar. Det var så roligt och mysigt att ses. Även hundarna uppskattade besöket i Slandrom. Det bjöds på godsaker och det blev både lek och promenad med båda tjejerna.Nu längtar vi till att coronan ska försvinna helt så man kan ses allihop tillsammans lite mer.

Märta hinner också fylla 6 månader innan det är dags att bege sig hemåt igen. Så fin liten tjej!

Ja hemåt ja, vad är hem egentligen?

Är vi i Jämtland så är det hemma och det är ju här vi har våra rötter från vår pappas sida.

I Östergötland har vi inga rötter då vi kom ditflyttandes då jag var 2 år.

Men nu åker vi mot Åby och ser fram mot nästa tur hit upp igen98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page