top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Tävlingsdebut i regn


I lydnadsträningen har vi haft svårt med apporteringen. Märta har inte visat något intresse alls för apporten och så länge man inte kan apportera så är det inte lönt att anmäla till någon tävling. Apporteringen måste fungera innan man ger sig ut.

Vi har kämpat , först med att bara få henne nosa på apporten till att sen öppna munnen över apporten, gått vidare med att få henne gripa.

Sen ska apporten kunna hållas kvar i munnen, inte bara gripa och släppa direkt.

Så ska hon lära sig att ta upp den från marken för att sen hålla kvar i munnen.

Sen kunna gå några steg med apporten i munnen.

Sen kallas in och hämta apporten på vägen. När det började fungera var det dags att byta ut orden "ta den" till "apport", då var det svårt att förstå igen.

När Märta sen förstod vad hon skulle göra när ordet apport kom gick vi till nästa steg där hon skulle hålla kvar apporten i munnen och inte släppa den direkt hon kom fram till mig. Där ska hon hålla kvar, gå runt och sätta sig vid min sida och vänta in losskommando för att släppa den.

Många steg för att få det att fungera. Ibland har man fått backa lite...eller kanske heter det grunda Ingela!

Vi har jobbat med apporteringen både på Fridaläger och på Ingelaträningen och från båda har jag fått många bra tips och råd att jobba vidare på!

Tack för all hjälp Ingela Karlsson och Frida Wallen!

Tänk hur helt ointresserad hon var av apporten först och vad ni öst på med hjälp och råd och till slut, till slut började det lossna.

Nu äntligen kände jag att vi kunde anmäla till tävling!

I lördags var det dags för Märtas första lydnadstävling. Det var en tävling i heldagsregn.

När vi tränade på torsdagen regnade det och då var Märta tveksam till att ta upp apporten från blötan så jag funderade på hur det skulle gå.

Adrian och Vera var med till tävlingen. Jag tänkte att det kunde vara kul för dem att se alla duktiga hundar som tävlade men...på grund av regnet var det skönaste för dem att hålla sig inne i cafeterian. De var bara ute för att se Märta.

Hur det gick för Märta?

Jag var supernöjd med henne även om vi inte nådde ända fram till uppflyttningspoäng.

Tyvärr har jag inte sett domarkommentarerna då vi för barnens skull åkte innan prisutdelningen.

Därför vet jag inte vad avdragen stod för i alla moment

Hur som helst var det en härlig känsla på plan. Märta var superduktig och vi fick beröm från medtävlande över att det såg så fint ut.

Poängen såg ut som så:

-Följsamhet 8. Där vet jag att hon låg lite långt fram och därav blev det trängning i vänstersvängen men kändes för övrigt bra.

-Inkallning 10

-Sättande under gång 7,5. Där vet jag att hon också var lite långt fram i fotgåendet.

-Apportering 0. Där väljer hon att gå förbi apporten. Jag säger apport igen, hon fortsätter fram till mig och när hon är precis framför mig säger jag apport igen, varvid Märta går tillbaka ut, hämtar apporten fint, bär den fint, rundar mig och sätter sig vid min sida med apporten i munnen och inväntar losskommando! Tänk om hon valt att ta med apporten direkt! Tänk om inte OM fanns.

-Fjärr 7,5. Där la hon sig lite långsamt.

-Hopp 8

-Helhet 8

Så synd bara att vi nu får vänta så länge innan vi kan tävla igen. Det finns ju inga tävlingar att åka på nu så det är bara att vänta in våren!

55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page