top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Tävling som träning

Kan man tävla utan att ha tränat? Inte att rekommendera och så var minsann inte tanken, men så blev det.

För en tid sen tittade jag över tävlingskalendern på sbk och insåg att vi inte skulle hitta många tävlingar som vi skulle kunna åka på i sommar, vare sig i lydnad eller rallylydnad.

Även i drag/arbetsprov blir det sparsamt tävlande detta år.

Jag hittade en rallylydnadstävling ett tag fram i tiden som jag tänkte att jag ville åka på. Jag ville starta Märta i en tävling och se om hon orkar hålla koncentrationen genom hela banan. Det var ju lite tid kvar och såklart vi skulle hinna träna ..trodde jag.


Sagt och gjort, Märta anmäldes och när jag ändå skulle åka kunde jag ju även anmäla Lussan och Chili. Visserligen har vi inte tränat rally på lääänge och de har båda också många nya moment i sina klasser men...det hinner vi väl träna in...tänkte jag!


Tiden gick och helt plötsligt var det dags ..tävling om bara några dagar...hade vi tränat?

Å nej!

Lite hade jag dock tränat med Märta men aldrig med skyltar.

Torsdag plockades skyltar fram och det blev lite träning med alla tre .

Lite svårt för Chili och Lussan att lära in allt nytt men jag tänkte att de får köra, bara på kul, nu när de ändå är anmälda.


Innan söndagen råkade Lussan göra sig illa och haltade så att tävla med henne var uteslutet.

Jag åkte iväg med Märta och Chili ..utan några förväntningar...vi tar det som träning, tänkte jag. Här skulle det bli träningstävling!

Märta var först ut och gjorde riktigt bra ifrån sig...blev godkänd i båda tävlingarna, visserligen inga höjdarpoäng men 2 godkända rundor blev det. Hade matten haft ordning på sina fötter och inte sparkat på skyltar osv så hade poängen blivit betydligt bättre.

Sen var det Chilis tur och det blev riktiga bottennapp i båda tävlingarna, poängmässigt de sämsta vi gjort men...ack så kul hon hade.

Full fart vilket resulterade i mååånga många minuspoäng...och många 10-poängsavdrag står matten för. Kan man inte gå rakt åt sidan utan går diagonalt blir det -10 på varje....och kan man inte räkna stegen i backning ( hur svårt kan det vara att räkna 1,2,3?) så blir det också -10 trots att hunden backar fint.

Det blev också några dubbelsitt då Chili själv rättade till sig snabbt då hon märkte att hon kom snett. Det ger också -10. Osv osv...och om man tjuvstartar vid hopp och om man inte sitter kvar när matten sagt stanna kvar, ja då ryker också poäng!

Mycket mycket minus blev det men riktigt roligt var det. Chili var supertaggad och de nya skyltarna med runda kon i riktningsändring klarade hon galant i andra tävlingen. Så några guldkorn blev det i alla fall . Ja, det var faktiskt fler guldkorn men med många minus så blir det inte mycket poäng kvar.

Efter en lång trevlig dag gav vi hemåt igen och vi fick i alla fall med oss 2 rosetter hem.

Bra jobbat av båda tjejerna!


55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page