top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Lite om djuren på gården


Det är verkligen dags att presentera Mendez. Han är 19 år och efter Robin Z.

På grund av problem med nacken är tävlingsperioden slut för honom. Nu är det skogsridning och lättare pass på banan som gäller för honom och då passar han perfekt hos oss.

Han har nu bott hos oss i 6 veckor och efter lite oro i starten så har det funkat jättebra.

Pirelli och han är halvbröder, båda efter Robin Z, men de visade ingen som helst broderskärlek för varandra. Nej, tvärtom ...båda upp på bakbenen och mätte mot varandra på var sida om staketen , rev staketen och det blev allmänt stökigt

Det blev till att flytta om hästarna/byta hagar så Pirelli och Mendez skulle ha lite avstånd från varandra och då blev det lugnt.

Panja blev dock lite elak mot Atlas varför jag inte ville ha honom tillsammans med henne och Mendez, han är för gammal för att få några skador, kände jag.

Atlas fick gå med Blixten i en annan hage. Nu tror jag dock att Panja saknar Atlas...hon som är van att vara chef i hagen har nu sjunkit i graderna...nu är det Mendez som bestämmer.

Blixten som är boxgranne med Mendez tyckte att Mendez var en häftig kille som han gärna ville kompa ihop med och Blixten som aldrig gått genom staket förut klev igenom och drog med sig både stolpar och tråd.

Ännu är det för hårt i backen för att slå ner några nya stolpar så det är inte roligt när staketen rivs. Nu fick Blixten flytta till en annan hage tills jag kan göra om hagarna

Då tror jag faktiskt att både Atlas och Blixten kan gå ihop med Panja och Mendez för det känns som Atlas och Mendez kommer att kompa bra ihop.

Vi väntar dock ett tag med hopsläpp tills det mjuknar ännu mer i backen.

Hur som helst är det roligt att ha Ewa och Jennie tillbaka i stallet. Det är de ihop med Marie som tillsammans har hand om och rider Mendez.


Jennie och Mendez på väg ut på turBlixten hade ju fång för några år sen och han blev dålig i början av februari det året så då såg man att även gammalt gräs kan orsaka fång.

Efter det är man förstås rädd att han ska få fång igen även om han varit bra i flera år.

För att han inte ska äta för mycket gräs så har han delar av dagen fått ha munkorg på och han störs inte alls av det. Snällt står han stilla och väntar trots att han ser oss komma med munkorgen. Det är nog mer vi människor som tycker synd om honom när han får ha munkorgen på.

Nu har jag hittat en ny typ av munkorg, en som har öppning för näsborrarna. Jag blev så glad då jag hittade den. Det kändes bra mycket bättre att sätta på den än munkorgarna han haft förut.

Hur mår de andra hästarna då...jo Panja har varit lite trött...kanske jobbigt att försöka återta sin ställning i hagen, eller också är det pälsfällningen.

Atlas har sen en tid haft lite svårt att lyfta höger bak, typ shivering, vilket dock är mycket bättre efter behandling. Det är i alla fall inget han begränsas av i ridningen där han varit och är superpigg, för pigg för sitt eget bästa känns det som. Han är ju i alla fall snart 26 år.

Pirelli känns nöjd med livet trots att han fortsätter vara i egen hage. Det känns som att han mår bäst om han får vara själv. Han har ju sin skötare Thyra och sina mattar som sköter om honom och det räcker nog gott för honom.

För övrigt rullar tiden på i en vansinnig fart trots att man han mycket färre aktiviteter i dessa coronatider än andra år.

Märta och jag går i alla fall på valpkurs och det älskar hon. Märta blir överlycklig då vi kommer till hallen och vill in så fort som möjligt. Jättekul!

Så har jag en träningstid i veckan där jag brukar träna med Lussan men sist valde jag att ta Chili med. Vi körde lite av tvåans moment, vilket hon inte gjort sen i somras och det var underbart att se henne som tyckte det var så kul, svansen gick hela tiden och bra utförde hon momenten. Så kul att se!

Kul tyckte hon också det var när vi drog igång med dragträningen...lite för kul , så det gick lite för fort ibland...fort och fel men mycket blev också fort och rätt och svansen, ja den viftade glatt hela tiden. Hon har ju klarat allt i draget som finns att klara av, arbetsprovsmästare i dubbel bemärkelse , men hon får fortsätta att köra fyran så länge som hon tycker det är kul.

Lussan tränar jag tvåan med och planen är att vi ska tävla i tvåan i april men slalomen är svår...vi får se om vi får till den innan tävling...intensivträning får det bli och hur det än går så kör vi i alla fall och tar det som en träning i så fall.

Av Lina har jag fått låna Frisken och honom tränar jag in ettan med. Så jättekul! Han är jätteduktig och jätterolig att jobba med.

Märta får nöja sig med att dra skakelhjulen liten stund varje gång.

Vid förra träningen kom hennes halvsyster Julia och hälsade på vid träningen. Julia fick prova selen, det räckte för henne denna gång.

Tjejerna hade i alla fall jätteroligt ihop och busade för fullt.Märta, Julia och Chili väntar på att få godis av Julias husse Rod


Ja,roligt hade de ihop Julia och Märta.

Det hade också Kavat och Märta då vi hälsade på hos Kavat i Uppsala.

Det var så mysigt att träffa Kavat som först var lite misstänksam mot oss men tinade upp väldigt snabbt.

Vi hade en jättetrevlig eftermiddag där vi bjöds på lunch, pratade hund och gick en härlig skogspromenad och hundarna hade så kul fast...Kavat tyckte nog att syrran Märta var lite väl busig ibland.


Carina med Doffen och Kavat, sen går Chili i mitten, Otto håller i Lussan och Märta sitter längst fram.

Märta på väg att anfalla Kavat


Goa fina Kavat!


Ja, då har jag nämnt lite om alla djuren förutom Sessan.

Sessan var ju lite låg i vinter, vi såg att hon hade ont någonstans, var stel i sina rörelser.

Veterinären konstaterade artros i höftlederna. Hon fick äta antiinflammatoriskt i 2 veckor samtidigt som vi också började med glukosamin.

Hon äter nu bara glukosaminet och är verkligen tillbaka i sitt gamla jag. Hon rör sig fint, är pigg och sköter om musjakten på gården. Härligt att se! Om vi ser att hon får ont igen så kanske det blir att äta antiinflammatoriskt dagligen men just nu ser det inte ut att behövas i alla fall.

137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page