top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Jul och nyår i Jämtland hade jag hoppats på...

Jul och nyår 2021 var året jag sett fram emot att fira både jul och nyår i Jämtland, nu när jag ej jobbar på akuten längre. Där är det alltid så att man jobbar antingen jul eller nyår.

Nu hade jag sett fram mot att åka upp till Ismundsundet veckan innan jul och vara kvar i 3 veckor. Mina arbetspass på SOS brukar jag ju alltid få göra på centralen i Östersund, för så brukar det ju alltid vara...i alla fall tiden innan corona.

Nu blev det skärpta restriktioner vilket gjorde att man av förståeliga skäl ej tillät personal att flytta mellan centralerna.

Visst förstod jag , men en viss besvikelse ändå. Jonas, Julia, Adrian och Vera skulle vara i Ismundsundet hela lovet, även Ann-Britt och Classe skulle vara där. Nu såg det ut som att vi inte skulle kunna åka ut alls men...snälla SOS-kollegor och bemanning hjälpte mig att byta bort januaripassen så att jag jobbade ganska intensivt till och med annandag jul men sen kunde vara ledig i hela 3 veckor.

Nu ville vi förstås kunna umgås när vi väl var på plats och de andra skulle ju vara där långt före oss och hinna umgås utomhus innan de sågs inne men jag skulle komma direkt upp efter mitt sista nattpass.

För att vi skulle kunna umgås gjorde jag så att jag satt i eget rum alla pass jag jobbade, jag var helt asocial, men det var det värt. Då jag bara hade nattpass så var det inga problem att ordna.

Vi fick sen fick vi fantastiska veckor i underbart vackert vinterväder. Det snöade en del de första dagarna. Det var så vitt och fint överallt

Innan vi kom upp hade Classe skottat upp en bana på sjön och den underhöll vi så att vi kunde fortsätta att åka skridskor.

Vad gjorde vi då alla dagar...

Jo...


vi åkte skridskor...


...med hopp...


...Vera var duktig trots att hon är nybörjare...


Vi åkte också skidor......hundarna var med på tur varje dag


Ann-Britts foto där hundarna far iväg för att hänga med hussen...


Ett till foto som Ann-Britt tagit..


Otto och Adrian tog också en kvällstur för att testa sina nya pannlampor. -13 grader var inget som avskräckte...vi hade ju dubbelt så kallt ett par dagar.


Vi åkte också pulka...

...och vissa kraschade...Jag åkte på Pelles gamla vaxduk..


...på vilken Vera och jag tillsammans fick bra fartVi lekte också i snön
Vi gick hundpromenader...Vi tog sparken bort mot Englunds för att titta på korna..


Vissa dagar var det riktigt kallt . Då var inte uteaktiviteterna så långa men..

.det var spännande att gå ner till sjön och titta på alla fina konstverk som naturen skapat......vissa ser ut som blommor..


...vissa som fjärilar.


När det är kallt är det viktigt att klä sig ordentligt.


En av dessa kalla dagar passade vi på att göra korv.

Arbetet kan börja...


Adrian river muskot


vitlök ska i


Viktigt att blanda ordentligt.

Vi gjorde 2 sorters korv, Åbykorv och Toulousekorv


Samma maskin som jag har hemma i Åby fyndade jag för ett par år sen, på en auktion här i Jämtland . Jag tror jag gav 200 kronor för den och då ingick även delar för korvtillverkning. Visst har den några år på nacken men den fungerade superbra. Jag är så glad för den.
Korven redo för infrysning...bara att ställa ut på altanen...det är kallare än en frys där...


...men visst måste vi ha korvfest när vi gjort korv. Det blev en fantastiskt god middag.

Vilken god korv vi gjort!!


En annan dag kokade vi knäck och gjorde egna klubbor. Adrian var duktig på att hacka mandel


Vera håller ordning på att måtten blir rätt


...och visst blev våra klubbor goda.


Vera är duktig att ta hand om disken...


andra inomhusaktiviteter var...

pusslande...
Ann-Britt och jag har påbörjat mitt pussel jag fick i pensionspresent. En passande present med bilder från en akutenhet. Det är mycket som händer och det är inte helt lätt att lägga. Vi inser att det får rullas ihop i pusselmattan för att tas fram igen när vi kommer hit igen nästa gång.


Vi spelade spel...många gånger


vi lyssnade på Adrian som läste för oss ur sin favoritfaktabok om 250 växter och djur.

Han hade ett läsbingo i läxa över lovet.


Vi lekte med hästarna..och vi lekte och myste med hundarna...

flera av dagarna gjorde vi upp eld och träffades vi ute vid elden när det mörknade och tog en glögg och myste tillsammans.Ett par tillfällen gick vi istället ner till isen och åkte skridskor och tog vår glögg där .

Vi tog med ljuslyktor som lyste upp så fint vid sidan av banan.Obligatoriskt varje vinter är också att elda rishögen vi samlat på oss och när det blir glöd grilla korv förstås...
vi fick inte fira jul ihop men en fin nyårsafton fick vi tillsammans

Vi började utomhus på eftermiddagen.

Då åt vi bland annat spådomskakor, små lappar inbakade i filodeg små lappar med saker som kommer att hända vederbörande under kommande år.

Otto kommer att hitta mycket hjortron och jag ska komma ut på många turer på sjön.


Vi fortsatte inomhus...


där Adrian tände upp eld i kaminen


Vera målade med vattenfärger


Sen tillverkade vi "lyckopiskor" , en bulgarisk sed. Man tillverkar dessa på nyårsafton för att på nyårsdagen piska varandra på ryggen, vilket ger lycka.god mat blev det förstås innan det var dags för julklappsspelet där Adrian, Julia och Jonas tog hem det mesta.

Jag fick ett par fina pärlplattor att hänga i granen, tillverkade av Adrian.

Otto fick ett förstoringsglas i plånboksmodell.

Vid tolvslaget var det dags för att gå ut och tända tomtebloss och skåla in det nya året.


Det häftigaste tomteblosset borrade sig in i snögubben där det fortsatte länge att lysa


Man blir trött av att vara ute och busa i snön


Strömavbrott hade vi några gånger men inget varade särskilt länge. En dag kom strömavbrottet mitt i matlagningen. Då är man glad att man har eget vatten med självrinning från källa och vedspis att koka potatisen på och med ugn att sätta in fisken i. Ja, så värmer den ju också gott förstås.

Adrian testar legotågbanan som hans far hade som liten. Den funkade!! Nästan 40 år gammal!


En morgon fick Otto skotta framför dörren för att vi skulle kunna ta oss ut på rastningsrunda.


...och Märta har bra med en storasyster som banar väg. Det skulle inte ha varit lätt annars.Så skönt med snöslunga. Tack Bea!


Mycket snö fick vi...


...inte helt lätt att hitta igen våra skidspår...och man får lyfta upp stavarna högt...knappt att armarna räcker till......ibland blir det bara för jobbigt. Då får man fortsätta gående, bärandes på skidorna......och även för hundarna tar det stopp.


En kväll klättrade Märta upp i en snödriva som fyllts på med mycket nysnö...hon sjönk ner...det kändes faktiskt lite otäckt då jag inte visste riktigt var hon var...tills jag såg något röra sig i snön...en liten Märta jobbade sig fram själv...duktig tjej klarar sig själv utan någon som helst panik.Efter att ha varit ute och pulsat i snön är det skönt med vila...

...både för husse och Lussan...

...och för Chili och Märta.

Vi har haft fantastiska veckor i Jämtland. De har varit så fint med all den vita fina snön. Det har varit svårt att se sig mätt på allt.

Vi har njutit av den vackra naturen...och av alla uteaktiviteter och har som vanligt ingen som helst lust att åka hem igen. Man längtar alltid tillbaka redan då man sätter sig i bilen.

Jag avslutar med en bild taget på morgonen innan vi ¨åkte

168 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page