top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Helgerna är nu över för denna gång...

Uppdaterat: 4 feb.

...men så många trevliga och mysiga dagar vi haft

Julaftonsmorgonen startade vi traditionsenligt med grötfrukost i stallet. Vi blev en lite skara men som vanligt väldigt mysigt . Och tänk...tomten kom även i år!


Tomten hittade också till Gnesta där vi fortsatte julfirandet. Där fick han hjälp med julklappsutdelandet av Adrian och ochtomtenissan Vera.


Finaste "Nissan"!Adrian konstaterar att simfötterna passar perfekt.


Perfekt passar även Veras onepeace... eller är det en jumpsuit? Hur som helst är det ingen overall som farmodern sa. En overall har man ute enligt Vera!


Många godsaker serveradesSvårt att välja bland allt det goda


Julklappshazard hör också julafton till!

En julepåse med skumtomtar for fram och tillbaka mellan barnen men Vera fick den till slut.


Adrian var nöjd över trökuben han fick behålla men visar här sina färdigheter med Rubiks kub.


Juldagen bjöd på uteaktiviteter. Kul att hoppa i snöhögarna!Även Märta uppskattar att få vara med ibland.
Vi tog en promenad bort till kyrkan...


...och matade änder längs vägen.


Mitt bland änderna fanns en som såg annorlunda ut. Den var svart och vit med grönskimrande rygg och lite större än de andra. Googel säger att det är en korsning mellan gräsand och en viss sorts tamanka.


Som vanligt då vi träffar Adrian och Vera blir det också en del spel. Här spelar Otto och Adrian Master Mind.


Julia, Ann-Britt och Vera provar Veras julklappsspel.


Fint ute på tomten som har en bra backe där barnen åkte pulka.


Mysigt med eld där man också kan grilla marshmallows.


Gott också med glögg.


Vi kom hem sent juldagskväll. Det hade kommit en hel del snö. Stora grenar fick dras åt sidan för att vi skulle kunna ta oss ner på gården och Otto fick redan samma kväll starta traktorn för en plogning.

Fint foto taget på Annandagen.


Jag fick börja annandagen med pulsa runt i snön för att kolla över staketen och se hur det såg ut där träden fallit över staketen.

Jag kunde dock konstatera att staketen ändå var hela så hästarna kunde gå ut. Sen väntade vi ett par dagar med att ta hand om träden till en dag som jag var ledig. Annandagen var det dags för jobb.I mellandagarna kom familjen från Gnesta till Åby. Barnen gjorde korv ihop med oss och deras föräldrar var iväg på annat evenemang.
Men till kvällen träffades vi alla för mycket god korvmiddag.


Nyårsafton var vi hemmavid och firade ihop med Ann-Britt och Katinka.


Hästarna togs in tidigt och det blev många besök hos dem i stallet under kvällen. Trots att det tjöt smällde och blixtrade rejält ute så var det lugnt i stallet. Dörrarna stängda, lyset tänt och radion på gjorde att en hel del av oväsendet och blixtarna stängdes ute. Skönt!


När det värsta smällandet var över tog vi en promenad med hundarna. Alla tre var helt oberörda trots att det ändå smällde till då och då. Skönt!


Nyårsdagen bjöd vi också hem Birgitta på nyårslunch. Så trevligt vi fick! Birgitta var vän till Ottos mor och fyllde 96 år i slutet av året! Helt otroligt!


2 januari kom Ywonne och behandlade både Atlas och Blixten. Även veterinären kom till Blixten samma dag.

3 januari kom hovslagaren.

4 januari bar det av mot Jämtland.

Schema för skötsel av hästarna var noga planerat. Nu kunde vi tryggt åka och det tack vare våra fantastiska hästskötare.

Vi tog vägen via Kårböle där vi hälsade på oss Inger, Anderz, Loffe och Mazarin. Vi tog en lite kortare promenad i kylan och bjöds sen på gott fika i deras mysiga juliga kök.


I Ismundsundet var det -32 grader första dagen. Chili som har dåligt med underull fick täcke på och tossar på tassarna för att undvika köldkramp.

Inne jobbade vedspisen för fullt för att värma upp huset. Så skönt att vi har vedspisen. Vi eldade mycket de här dagarna och spisen ger så skön värme.


Vi hade fått plogat så pass att vi kunde ta oss ner med bilen till vårt hus. Resten tog Otto med snöslungan. Det var ett digert jobb.


Det låg tjocka snölager på taken, både hos oss och hos kusin Britt-Inger. Även taket över husvagnen hade ett tungt tjockt lager som Otto tog sig an.Tidig morgonpromenad där jag dragit iväg och syns långt bort längs vägen.


Vacker himmel på en eftermiddagspromenad.


Det här är en lånad bild från nätet. En lånad bild på rakfisk då jag glömde fota på vår rakfiskskväll.

Ulla har några år i rad bjudit oss på rakfisk och det gjorde hon även detta år. Så gott! Och så trevligt! Vi var 8 personer som åtnjöt denna delikatess från Norge.

Rakfisk är fermenterad fisk gjord på öring eller sik. Äts tillsammans med potatis, rödlök, creme fraiche och rödbetor. Och så flatbröd till. Jättegott!


Vi är nu framme vid tjugondag Knut som inföll på lördagen.

Den kvällen åt vi tillsammans med Ann-Britt och så spelade vi spel, en trevlig kväll lik många andra.

Söndagen for vi in till Östersund för att se på Östrsundsrevyn som bjöd på många härliga skratt. Det bjöds också på mycket sång och dans. Fantastisks sångröster!

Så var det också fascinerande akrobatik. En i ensemblen bjöd på hisnande nummer högt uppe mot taket.

Här några bilder... inte bästa kvalitet men visar ändå några av favoritnumren.

En debatt mellan "Hans Maj o Näs" och greve "Pär Moltke".


Favorittanter som språkar på härlig jamtska.


När dansgruppen Jannez ska lägga ner fortsätter man med avatarer i ren Abba-anda.

Sponsring genom lokal bygghandlare gör att Javatarerna byggs i trä.

Abbatarerna drar till London.

Javatarerna till gymnastiksalen i Föllinge där man till konceptet också erbjuder charkbricka i anslutning till föreställningen. Charkbrickan är en vanlig mosbricka fast...visst låter charkbricka lite bättre! Tycker dom!!?
Vi tog en del sparkturer! Härligt! Och kul tyckte Märta när hon fick hänga på.


Vi tog en tur för att hälsa på Annki och se på nytillskottet Gaia, en amerikansk schäfer. Jättefin men lite läskiga tyckte hon att vi var. Ta mot godis gick bra men närmare kontakt sa hon nej tack till. Annki har också Lexi, en tibetansk mastiff.


Jag tänkte sätta mig i soffan och sticka men där var upptaget. Skönt i soffan tycker Lussan och Märta.


Då tar jag fåtöljen men...det gick visst inte heller. Chili låg i vägen så fåtöljen gick inte att dra fram. Jag placerade mig på en köksstol och det gick bra det också.


Härligt att springa i snön tycker Märta.

Tjo och hej...här kommer Märta och jag!


Så vackert med all den vita snön!


Redo för promenad!Chili är alltid i täten!


En 3-berner lång berner med mig i täten. När det kommit mycket ny snö så är det bekvämt att följa varandras spår.

Det blev flest kort på Märta då hon och jag tog många egna svängar. Då det var ganska kallt fick Lussan och Chili kortare promenader men Märta som var helt oberörd av kylan hängde gärna med på lite längre turer.


En stor älg har passerat här...inte jättespännande tyckte Märta. Älgar har vi hemma också! Men...att följa spåren efter renarna var desto mer spännande!


Lilla bageriet i Stugun har Sveriges absolut godaste semlor. Vi hann med att äta semla 2 gånger men hade gärna tagit minst en semmeldag till! Sååå goda!


Fika fick vi också hos Astrid som vi hälsade på en eftermiddag. Jättegott och roligt var det att träffas.


Mycket spel blev det! Den här gången vann jag i Ticket to Ride! Det hör inte till vanligheterna!


Många gånger SkipBo hann vi också med!


Vi hann också med lite i huset. Vi möblerade om och röjde på övervåningen. Många saker åkte sen vidare till returpunkten. Vi hängde upp draperier för att hålla värmen inne i huset.

I nya sovrummet fick vi upp gardinstång och gardiner.


Sessan var inte ute många gånger när det var kallt. Hon trivdes bättre inne i värmen.


En snöig Chili som gjort en dykning nere i snön.

Härliga dagar har vi haft men nu var det dags att åka hemåt igen. Det var både gula och orange vädervarningar för hemresedagen och vi hörde på radion att det var lite avåkningar här och var men vår resa gick bra. Trots svårt väglag här och var. Vägen mellan Ånge och Ljusdal var inte rolig. Den vägen hade helt glömts bort av plogbilen. Men efter 11 timmar var vi hemma. Ganska trötta men glada över att allt gått bra.

61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page