top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Härliga Ismundsundet, skrämmande fyrverkerier för hästar och fina röntgenresultat för M-kullen.

Efter julhelgen packade vi bilen och begav oss mot Ismundsundet

När vi kom fram såg vi att det var mer snö än vi trott.

Bilen fick bli kvar vid vägen över natten. Det blev till att bära allt ner till stugan och nästa dag fick snöslungan göra sitt.


Sen fylldes snötäcket på dag för dag. Hundarna var överlyckliga.

Vi åkte mycket skidor men många dagar fick vi bättra på spåren/göra nya spår för de gamla spåren snöade igen. Det blev ganska tuffa pass för oss alla.

Så småningom minskade nederbörden och spåren blev allt bättre. Vi kunde också åka på sjön efter att man kört upp spår med skoter där.
Vi hade några riktigt kalla dagar , ner till -30. Då blev turerna inte så långa och de dagarna fick alla tre hundarna ha täcke på.Det blev också mycket bus och spring i snön


I år fick hundarna ganska mycket problem med snö och iskockor i tassarna.

Vi fick då tips om några tass-sockar som fungerade bra.

Tossor inköptes och de var verkligen bra. Turerna blev bra mycket lättare med tossor på tassarna.


Sista veckan i Ismundsundet plogades isen, planering för rallykörningar framöver. Det kommer en del rallyteam och tränar här och i början av februari blir det en tävling.

Det är jättebra när det plogas Då blir det även möjlighet att åka även spark och skridskor på isen.


Tossor på tork


Nyårsafton skulle firas med Ann-Britt Classe Astrid och Pia.

Astrid blev dock kvar hemma då hon inte mådde riktigt bra.

Vi andra fick ändå en trevlig kväll med god mat och kortspel innan det nya året skålades in.

Vi träffades först utomhus vid elden där vi tog lite glögg.

Det där med att träffas ute vid elden på em har blivit lite av en tradition, en väldigt mysig sådan.Ja här hade vi en mysig nyårsafton men rapporten hemifrån var mindre kul.

Vi brukar alltid ta in hästarna tidigt på nyårsafton, stänga dörrar, ha radion på men också umgås med dem i stallet vid tolvslaget. Visst brukar några hästar vara lite oroliga ibland men det brukar gå bra när vi gör dem sällskap.

I år skulle Eva ta hand om dem. Hon berättar att det smällde värre än någonsin. Atlas och Mendez var väldigt oroliga och for omkring och för Atlas del resulterade det också i kolikkänning. Sista tiden har han haft lite problem med magen ibland och det tycks ha ett samband med stress.

Det var ordentligt oroligt förstås och jag var beredd på att åka hem men de tog hand om Atlas hemma på bästa sätt och han repade sig men...jag blir så arg på dessa som menar att vi är gnälliga när vi tänker på våra djur.

Ska det bli så illa att en häst dör i kolik för att människorna måste ha lite roligt med sina raketer? Man känner sig maktlös när folk bara tänker på sig själva och inte har ett dugg tanke på våra djur.

Det är inte så lätt att åka iväg med en häst heller om man vill fly från fyrverkerierna. Hundarna kan jag ta med mig till en fyrverkerifri plats om det skulle behövas men det är inte så lätt med en häst...och med en gammal häst skulle en sån flytt kunna skapa stress och ge problem av den anledningen.

Tack och lov för att vi har bästa hjälpen hemma. Eva och Jonny, ni är guld värda, vad gjorde vi utan er? Och vad gjorde vi utan Sofia, Pia, Jennie, Julie, Britta, Tuva, Vilgot, Herman, Marie och Madde? Tack alla, för allt hjälp med hästarna när vi är bortresta. Tack Ewa för uppvärmningen av Atlas inför skoningen. Tack igen alla!

Det känns tryggt att åka när man har så bra hjälp!

Nu är vi tillbaka vid elden för glögg vid elden blev det också då Ulla och Zingo kom på besök

Då vi inte fick träffa Astrid i nyår så gjorde vi ett besök hos henne i Brunflo en annan dag.

Jättetrevligt att träffas och jättegoda våfflor bjöds vi på.


Berit har gjort upp en isvak och visst är den fint inramad och väldigt fiffigt med locket som har handtag av galgar.


Jag har också hunnit med att lägga mitt pussel, ett digert jobb med ett roligt pussel, roligt motiv av ett akutsjukhus men ack så svårt...2000 bitar


Stolt blir man när man lyckats!


Vi har också spelat lite spel, både När-då-då och Skip-bo.

Här är det Skip-bo och Otto är inte helt nöjd med sina kort.
Man blir trött av alla uteaktiviteter. Här vilar Lussan sött.


Märta och Chili samsas i samma bädd


En vacker vy längs Rissnavägen


Sista veckan var det en natt fantastiskt norrsken, sägs det och jag var så besviken att jag sov över skådespelet.

Blev därför jätteglad när vi fick se norrsken även nästföljande natt. Det var fantastiskt på himlen och det var svårt att gå in och lämna skådespelet.

Bilderna blev inte jättebra men ger ändå liten bild av vad vi fick se

Tidigare på dagen hade vi eldat den riktigt stora högen vi hade, en jättestor hög av både ris och gamla brädor/panel från Jonas hus. Vi hade väntat flera dagar på att kunna elda men det blåste så mycket varje dag så vi fick vänta och kunde som väl var ändå få en dag då det funkade med eld.

Vi brukar alltid ha en del att elda då vi kommer upp på vintern och enligt traditionen brukar det alltid grillas korv när det blir bra glöd.

Även om inga barn var med i år kände vi att vi inte kunde frångå traditionen och gott smakar det alltid när man umgås ute vid värmen av elden.


Vi hade flera dagar med fantastisk fullmåne och jag tänkte att det skulle vara fint att sätta hundarna uppe i snön och fota dem med månen som bakgrund.

Det gick inte så jättebra. Det var djup snö att ta sig fram i, jag ramlade i snön och hundarna satte sig på mig. Jag lutade mig bakåt för att ta ett kort....och då blev det som det blev...

här är resultatet när jag i alla fall fått Lussan att kliva upp en bit från mig där jag låg i snön...


Så till något helt annat...nu är 5 av 6 valpar från Chilis M-kull röntgade med fantastiskt fint resultat.

Alla är fria , både på höfter och armbågar Underbart!


Nu väntar vi med spänning på Kavat.


132 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page