Ann-Britt fyllde 70 i sommar och en av hennes presenter var en kväll på Osterian i Ås.
Tack systrarna Larsson för tipset. Ni har ju också firat en 70-åring där.
När vi åkte iväg visste inte Ann-Britt vad kvällen skulle bjuda på men när vi gick ur bilen så kunde Vera inte hålla sig längre...."vi ska göra ost"!
Först fick byta skor och ta på förkläde och mössa
...och ta emot en hel del information.
Nu skulle vi göra eldost, stekost eller holloumi...vad man nu vill kalla osten...
30 liter mjölk var grunden och delades upp i 2 "baljor". Här skärs den i kuber
Adrian jobbade ihärdigt hela kvällen.
Han hade riktigt sett fram emot att göra ost.
Det var flera olika moment men så småningom var det dags...
...att hälla bort vasslen
Sen skulle byttorna fyllas med ostmassa.
Efter vändningar på ostarna var 10:e minut skulle de sen packas mer och staplades på varandra.
Vi fick i pausarna smaka på flera väldigt goda ostar.
Vi åt kex och ost så vi blev riktigt mätta. Mycket gott!
Vi tittade också in i "skafferiet" och fick se många ostar och höra mer om tillverkningen
Sen skulle ostarna sjudas i 90 grader. När de flöt upp till ytan så var de färdiga.
Men man blir trött av att göra ost så det blev också pausar med sagoberättning och här åks det tåg.
Adrian som jobbat på så bra med osttillverkningen passade på att ta sig en paus i tågvagnen och lokförare Vera körde säkert och bra.
Nöjda och glada fick vi med oss 4,5 kg ost hem.
Vi hade haft en fantastisk kväll på Osterian.
Nu skulle ostarna vila i rumstemperatur över natten.
Nästa morgon skulle ostarna gnos in i salt och paketeras var och en för sig.
Sen skulle ostarna få ett dygn i kylskåp innan det var dags att provsmaka.
Det blev en kväll med halloumiburgare.
Allt smakade fantastiskt gott.
Vi orkade inte äta upp allt så det som blev över lades i frysen för att tas fram och åtnjutas vid ett senare tillfälle.
En mysig kväll avslutades sen med lite kortspel, till Adrians glädje.
Comments