top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Byske 2019


Byskedagarna är något man inte vill missa. Denna sennenspecial där uppe i norr brukar alltid vara så trevlig och dagarna bjuder på många aktiviteter.

Vi kom till Byske på onsdagen och körde in på campingen. Närmsta granner var Ing-Marie och Bea och rakt över gången fanns Kalle och Toril med Karina intill. Mitt över gången åt andra hållet fanns Ulla och Hans. Jättekul men helt oplanerat att vi skulle bo så nära varandra. Härligt att träffa alla men...vi bara gjorde ordning lite snabbt för sen var det dags att dra iväg för att tävla lydnad.

Det började med klass 3 där Kicki och Wera äntrade planen med fart och fläkt...

Efter kom klass 2 och där var Chili först ut...även där med fart och fläkt och glatt viftande svans.

Efter henne kom Molle ...även där full fart..

Klass 1 fortsatte med en pigg Hallon

Startklassen var Lussan med...även hon med full fart och glädje.

Våra berner imponerade stort på övriga deltagare i tävlingen. De poängterade gång på gång, hur förvånade de var över att se våra berner med sån fart.

Jättekul!

Hur gick det då på tävlingen...

Jo med Chili var jag väldigt nöjd på det mesta men...då det var dags för dirigeringsapporteringen, fastnade hennes ögon på 20 fotbollsspelare som jagade en boll precis rakt framför henne...väldigt nära...hon som aldrig sett fotboll förut blev väldigt intresserade och tittade bara på dem...jag fick ingen kontakt med henne.

Då jag kände att här blir det 0 ändå, gick jag fram ett par steg mot henne och kommenderar igen...då vaknar hon till, springer ut och hämtar apporten och springer tillbaka och sätter sig vid min sida...precis som det ska vara men...men...men...

Vid hoppet blev det också noll...hon var glad och var nära att tjuva först, då hon tycker det är ett kul moment men...då det var dags för att ta apporten och hoppa tillbaka kom osäkerheten...hennes kraschande in i hinder har satt sina spår.

Jag är mest nöjd över fjärren fast den bara inbringade 5 på grund av flera dk...hon rörde sig inte ur platsen...inte en tum...och det är jag jättenöjd över!!!

Chili hamnade som tvåa efter Molle.

Lussan jobbade på med glädje och fick hela 185 poäng och hamnade på delad förstaplats. Jättekul!

När lydnaden var klar var vi alla trötta och frusna.Varm soppa smakade gott hemma på campingen.

Lussan med sin fina rosett

Vi startade vägen mot Byske på tisdagen och hade bestämt att övernatta på Skeppsmilans fiskeläge.

Björn och Sanna med barnen Nora och Arvid fick syn på oss efter vägen, ringde och talade om att de sett oss och då lurade vi dem till att övernatta på samma plats.

Det var jättefint vid färjeläget...

...och vi alla tog en gemensam kvällspromenad på Färjestigen.

Sen fick vi en väldigt trevlig kväll tillsammans!

Torsdagen var det dags för arbetsprov där jag deltog med Lussan i allmändraget.

Lussan gillade inte skakeln. Det var skakeln som vi hade i Jämtland som hon fick ha på tävlingen. Det märktes att hon inte var riktigt tillfreds men gjorde ändå det hon skulle och drog in fulla poäng och då förstås godkänt allmändrag. Duktig tjej!

Chili körde klass 4 ...gillar inte riktigt bro-tunnelmomentet efter att hon fastnat i tunneln några gånger på tillbakavägen men körde övrigt så bra att OM jag inte dirigerat henne höger istället för vänster , som det skulle vara, i grindmomentet så hade det blivit godkänt. Men men...inte lätt för hunden att köra rätt när matten dirigerar fel.

På eftermiddagen fick jag med min badkompis Bea, ner till badplatsen för ett dopp. Det är väldigt långgrunt så man får gå en bra bit innan man kan doppa sig.

Det var jätteskönt i vattnet men många tyckte nog det var för kallt. Det var inte någon trängsel...vi var ensamma badare denna dag...

Torsdagkvällen är vi några som alltid brukar äta surströmming. i år var det flera av surströmmingsätarna som inte var där då men vi hade bestämt med Kicki att vi skulle äta i alla fall.

Ingalill ville också gärna äta surströmming och även Hans och Ulla hängde på. Det smakade fantastiskt gott!

Det var fler som anslöt till oss men inga fler som ville ha surströmming...några ville hålla sig långt bort från oss, men ändå delta lite vid sidan om...

Fredagen bjöd på "provapåaktiviteter",drag, lydnad och rallylydnad.

Kicki hade hand om lydnad och rallylydnad och jag hade hand om draget.

Åsa och Tyson var jätteduktiga och Tyson kom fort på att det inte alls var särskilt läskigt med skaklarna...det var ju faktiskt lite kul.

Otto och Karina hade hand om serveringen och stekte hamburgare för glatta livet...

På samma plats om vi hade prova-på ...en plan vid sidan om...var det sen dags för rallylydnad.

Det var en hård men rättvis domare...

Chili tävlade i mästarklassen och jag var supernöjd med henne men vi kom inte upp till något godkänt resultat.

Lussan som tävlar i fortsättningsklassen fick dock kvalificerat med samma poäng som Ingrid och Othilia. Jättekul!

Lussan med sin fina medalj

Fredagkvällen brukar det alltid vara gemensam grillning hos familjen Käll och så var det också i år ...och lika trevligt som vanligt!

Lördagen var det dags för utställning där Chili deltog i bruksklassen där hon fick VG. Domaren tyckte hon hade lite för hög svans.

Jag var jättestolt över Chili då hon även i ringspringet visade glädje. Då hon stog för att visa upp sig för domaren glittrade hennes ögon och hon tittade på mig med förväntan och svansen höjdes och började vifta...fortare och fortare. Underbara hund!

Grattis säger vi till Ingalill och Våra som vann bruksklassen med excellent och CK.

Jag fick äran att döma Barn med hund. Lite nervöst var det allt (viktigt att det blir bra med barnen) men...det var första gången jag gjorde detta...nästa gång...om det blir fler gånger kommer jag nog inte känna så...det var faktiskt lite kul.

Efter utställningen var jag ganska trött efter att ha frusit mycket under dagen.Jag la mig i husvagnen och slappade en stund tills Ing-Marie frågade om jag inte skulle följa med ner och bada hundarna.Jag nappade på det och vi tog en promenad ner till Byskeälven där även jag tog mig ett dopp . Det gav ny energi!

Lördagkvällen var det i år, precis enligt traditionen, gemensam grillning på utställningsplatsen och....

som vanligt gick det hett till i samband med lotterierna

Söndagen var det dags för Arbetsprov igen....

Där körde Lussan åter ett godkänt allmändrag på samma poäng som Ingrid och Othilia! Jätteroligt!

och jag skärpte till mig och höll ordning på höger och vänster och Chili jobbade som vanligt på bra med glädje.

Den kombinationen gjorde att vi kom upp i godkänt i klass 4. Så himla duktig hund!

Chili är den första hund som klarat det 2 gånger.

Chilli och Ing-Marie O var också väldigt nära att köra godkänt denna dag.

En fantastisk snygg backning och jättefint utfört bro-tunnelmoment men hade inte turen på sin sida och hamnade på 9 poäng under godkänt!

Vi ser fram emot Degernäs!

Och stort grattis säger vi till Ulla och Molly som tog Arbetschampionat. Stort grattis till dem! Superbra jobbat!

Efter tävlingsdagens slut var vi ett gäng som begav oss till Furuögrund för att avnjuta en god räkmacka och få en stunds extra samvaro innan det var dags att bege sig hemåt. Det blev en härlig avslutning på en som vanligt väldigt trevlig special!


61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page