top of page
Sök
  • Skribentens bildIng-Marie Jonsson

Trötta men ändå glada...att Chili mår bra och att hon fick fram 6 valpar så lätt.


Natten mellan måndag och tisdag väckte oss Chili flera gånger då hon behövde ut och kissa. Tisdag 9.30 var tempen nere i 36,9 så vi trodde nog att valparna  skulle komma under dagen men inte steg tempen inte. Chili startade med sitt flämtande och vankande. Fortsatte så på natten. Det blev inte många minuters sömn... Om ens någon... Chili ville mest vara hos mig på madrassen på golvet. Vi var ute några gånger på natten. Lite orolig blev jag över den snabba andhämtningen och att hon aldrig kom igång. Ringde Kajsa (Brånslättens)  på morgonen och hon gjorde mig lugn... Igen! Tack Kajsa för att du varit mitt stöd och svarat på alla mina tokiga frågor och gett råd. Det har känts så skönt att ha dig att konferera med hela tiden. Kl. 10 tisdag morgon kom första valpen... Lite drygt 24 timmar efter att tempen sjönk. Sen fortsatte det med fem valpar till. Chili födde fram dem lätt som en plätt och var så jätteduktig med dem. Skötte om dem på bästa sätt. Sen blev det dock stopp... Enligt valpningsboken kan tiken behöva lite vila om det är stor kull. Så länge tiken mår bra kan man vänta fyra timmar. Jag pratade med Kajsa och vi gjorde promenader. Då inget gav resultat tyckte Kajsa vi skulle kontakta veterinär vilket vi gjorde. Han tyckte dock vi kunde avvakta. Via telefon gav han mig tips om  hur jag skulle stimulera igång värkarbetet men inget gav resultat och sen kom grönsvart vätska  varför jag ringde och sa att "nu kommer vi". Veterinären kände på henne. Kände svansen på en valp som låg i säte och huvudet på en som tryckt på bakom. Den som låg i säte kände han att den levde inte, osäkert med den bakom. Han kämpade på för att få ut sätesvalpen och Chili fick mycket beröm om hur duktig hon var. Han var såååå nära att lyckas men fick ge upp och skickade oss vidare till djursjukhuset. 

Väl framme där blev det först röntgen som visade att det var 3 valpar kvar. Ultraljud visade att ingen av dem levde.😢 De gjorde vad de kunde för att få ut dem utan snitt.. Och de lyckades!!! Det var fina valpar, inget fel på dem men bromsats på vägen ut av sätesbjudningsvalpen. Chili har varit helt otroligt duktig. De hade aldrig varit med om en berner som var så lugn, så stabil och fogade sig i allt de gjorde. Väl hemma nu är vi supertrötta, alltihop... valparna äter nu. Sen måste jag bada Chili innan det är dags att sova. 

Chili innan hemfärd med fint hjärtebandage på tassen. 

Hemma i valplådan

Här lite suddiga bilder på valparna en och en... Siffrorna på korten talar om i vilken ordning se föddes. 

Hane 3

Hane 2

Hane 4

Tik 1

Hane 1

Tik 2


512 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Juleritt

bottom of page